För bättre hantering av dina tabletter – använd magnesiumstearat

Tabletter blir klara på nolltid och produktionen kan vara helt fantastiskt att beskåda. Det är inte alls som tänker på att det måste finnas släppmedel i tabletter. Om man inte använder det blir tabletterna svåra att ta ur formen.

Som släppmedel kan du använda magnesiumstearat. Med detta ämne så kan man se till att tabletterna som formas inte hänger kvar på stansen som har pressats. De får önskad form och kan enkelt paketeras då produktionen är klar.

Vad är magnesiumstearat?

Det är inte konstigt att magnesiumstearat kallas för släppmedel i tabletter då det är vad det handlar om. Det är nästan detsamma som en ätbar tvål med stearat och magnesium.

Med Magnesiumstearat blir ytan blank. Normal dos handlar om 0,5 till 1%. Blandas i sist och kort tid, max 5 minuter. Om tabletten blandas för länge kan den förstöras.

Magnesium stearat är vitt. Det kommer som ett pulver som kan användas i pulverblandningen som pressas till tabletter. Ämnet är säkert att använda.

Produktionen måste vara snabb

Idag så ska allting gå fort. Modern teknik har snabbat på tillverkningen. Med en automatiserad process kan tabletterna dessutom köras direkt till paketering.

Inga mänskliga händer behöver lägga sig i produktionsprocessen och det minimerar också risken för att det kan komma med bakterier i tabletterna. Men även maskiner kan göra fel, då kan man stoppa processen och rätta till det.

En maskin kan producera flera tusen tabletter i timmen. De maskinerna har ofta en stans. Större modeller har fler stanshuvuden, det finns maskiner som har upp till 32 huvuden. Då väller det ut färdiga tabletter.

Om en produktion måste stoppas är det sällan tabletterna det beror på. tablettslagning
Om man använder släppmedlet magnesiumstearat slipper man det problemet helt.

Tillverkningen måste flyta på. Vissa problem kan dock ta dit att lösa när de dyker upp. Tablettstansen skadas kanske till och med av detta.

filmdragerad

Därför måste dosen av klibbmedel och släppmedel vara rätt.

Hos allt-fraktfritt.se kan du köpa både släppmedel och klibbmedel.

En välplanerad produktion är viktig

Det gäller att planera rätt. Det gäller alla moment i tillverkningen, även släppmedel i tabletter.

Med bra planering spar man tid och pengar. Att kontrollera släppmedlet är en sådan detalj. Då blir det bäst resultat.

Det är förstås något som inte bara har med släppmedlet att göra så det är viktigt att se närmre på saker som ingredienser som motverkar fukt och förpackningar som är lätta att hantera och som ger tabletterna ett riktigt gott skydd.