Bantanu

LCHF samt ketos

LCHF samt ketos

Finna formen med LCHF – snabbare än Du trott

LCHF är en engelsk förkortning som kan översättas till En aning kolhydrater samt mycket fettvävnad. Det är en diet som har fått väldigt mycket publicitet de senaste åren och det finns väldigt starka crupper både för och gentemot denna diet. De som är för LCHF anser att man hittar formen snabbt, blir mer balanserad i humör och ork, samt får goda värden på hälsokontroller. Nejsägarna anser att det är vansinne att äta så mycket fett som man förespråkar i LCHF – särskilt det mättade fettet, samt att risken för hjärt- och kärlsjukdomar ökar – något de ännu inte – trots 20 års försök – har lyckats bevisa. Tvärtom får många bättre värden på kolesterolet. Om kolesterolet är högt så är det det goda kolesterolet som ökat.

När man utesluter eller drastiskt minskar sitt intag av kolhydrater måste kroppen finna ett alternativt bränsle till glukosen om ju uteblir. Av fettet bildar kroppen istället ketoner samt kroppen försätts i ett läge som heter ketos. I ketos ökar fettförbränningen avsevärd samt man kan förlora mer fettmassa än innan, fastän man fortfarande äter normalt med handlingskraft.

Man kan gå loss på saker som kött, ägg, fiskrätter, feta såser samt ovanjordgrönsaker samt inte behöver räkna kalorier, men likväl gå ner till lagom vikt. Är man underviktig brukar man istället gå opp i kroppsmassa så dieten passar allmän och leder till att man hamnar på en hälsosam normalvikt. Viktminskningen består enbart av minskat fett.

Ketos

Bli av med sockerbegäret

En annan positiv bieffekt av att utesluta kolhydrater är att ett eventuellt sockerbegär eller – beroende upphör. Det kan ta ett tag, allt från en vecka upp till en månad, men väl i balanserad ketos slipper man dessa vidriga cravings som blir så fantastiskt starka när man följer en klassisk kalorireducerad diet (som egentligen är kontrollerad svält vilket kroppen omgående bekämpar).

Man slipper gå hungrig på LCHF, man äter 2-3 måltider mat per dag tills man är lagom mätt, inte sprängfylld men bestämt inte heller hungrig. För somliga kan detta vara svårt att mäta, man antagligen har haft ett vridet attityd till mat samt mättnad under många år, men blott man stå sig ut så hittar man snart balansen.

Slipp kalkylera kalorier – ät tills du blir mätt med LCHF

Man kan givetvis kombinera LCHF och kaloriräkning, särskilt om man bara har ett litet antal estetiska kilon att bli av med, men man får inte gå under 1200 kcal per dag samt 70 % av energin man tillför kroppen skall vara fett, annars kan kroppen inträda i svältläge samt försöka hålla kvar fettet istället för att med lugn befria det ifrån sig.

En typisk LCHF-frukost består av bacon och ägg, eller en enorm laddning grekisk yoghurt med lite nötter alternativt frön på. Vill man så kan man krydda sin yoghurt med någon av Aromhusets kalori- samt kolhydratsfria gräddaromer, de finns i smakerna blåbär, jordgubbe, melon, choklad samt banan samt gör yoghurten mer lik en smarrig efterrätt än en morgonmål. För sötma kan man begagna sig av Stevia (lite besk lakritsbismak) eller Sucralose (klart bäst i smaken – smkar socker för det är gjort av socker men 600 ggr sötare, droppflaska), som inte heller tillför kosten vare sig kalorier alternativt kolhydrater.

Källa – https://allevo.nu/rad-och-inspiration/ketos/

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *