Bantanu

Halvfasta med 5:2-metoden

Hur kan jag äta på fastedagar med 5:2 metoden?

5:2 är ingen svältdiet. Man brukar kalla metoden att “halvfasta”, just med tanke på at mat inte alls är otillåten ens under fastedagarna, det är blott restriktivt med hur många kalorier du får sätta i dig under en fastedag. Är du kvinna tillåts du äta max 500 kalorier och är du man tillåts du äta maximalt 600 kalorier.

Det är ungefär 1500 kalorier mindre än du förmodligen äter en typisk dag, men det är på inget sätt att svälta sig själv.

Halvfasta

Det tillhandahålls en väldigt bra bok författad av Ola Norrman (han som skrivit boken “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som enkelt och simpelt heter 52-dieten. Det som är grädde på moset är att man kan låna denna on-line på biblioteket – som e-bok.

Man behöver inte ens åka till biblan – utan lånar via datorn. Nästan alla dyra bästasäljare kan lånas – gratis. Läses bäst med en eBokläsare, som iRiver. Önskar man köpa hem så finns pocketboken på allt-fraktfritt.se.

Det är kalorierna som bestämmer, inte mängden mat. Antalet kalorier i två rätter som ser lika stora ut och känns lika matiga kan skifta enormt. Mat som är förmögen på kolhydrater och fett innehåller även många kalorier. Börja med att titta på näringsinnehållet på de produkter du ofta äter, därför att få ett hum om hur många kalorier du sätter i dig per dag.

Vad innehåller födan jag intar då? En jämförelse är att 40 gram hårdost som har en fetthalt på 10% består av ca 100 kalorier. Det är inte mycket ost. För samma kaloriintag kan du inta 200 gram naturell lättyoghurt, 300 gram morot eller hela 400 gram kokt broccoli. Avgör själv vad som är mest mättade.

Hur matintagen under fastedagar ska delas upp är inte reglerat i dieten, men kostrådgivare menar att de flesta nog mår bäst av att äta små portioner flera gånger om dagen snarare än att inta två större mål och därefter inget på åtskilliga timmar. Du får själv experimentera dig fram till vad som passar dig.

Anser du att det är svårt att få ihop flera måltider av så lite som 500 kalorier? Fundera på vilka mål du skulle kunna hoppa över. Somliga har lätt för att avstå från frukosten, då kan du spara de kalorierna till lunchen istället. Det är också trist att inte kunna äta tillsammans med familjen, prioritera de sociala måltiderna.

Vissa som provar 5:2 vittnar om huvudvärk samt orkeslöshet. Det är vanligtvis kroppens varningssignaler på att något har hänt med näringsintagen. Så fort kroppen hunnit vänja sig vid sin nya kosthållning försvinner dessa symptom och kroppen känns piggare och fräschare än på länge. Håll ut de två första veckorna, du ges utdelning snart!

Källa :

https://werlabs.se/artiklar/kost-nyar/

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *