Bantanu

5.2 Dieten

5.2 Dieten för nybörjare

Vi läser mycket forum och artiklar där många kommenterar och frågar vad 5:2 dieten är för något men också för och nackdelar med det. Därför känner vi att vi vill dela med oss av våra kunskaper och förklara mer grundläggande.

5:2 dieten innebär att man har vanlig kosthållning 5 dagar i veckan medans 2 dagar i veckan så reducerar man kraftigt på kaloriintaget. Att minska på kaloriintaget leder därmed till en viktnedgång.

De 2 fastedagarna ska inte komma i samband med varandra då det kan pressa kroppen för hårt och det blir kan bli som en konsekvens för stora påfrestningar. Att tänka på under fastedagarna är att man ska fortfarande äta, annars kommer kroppen inte må speciellt bra, men däremot bör man sikta på att äta ungefär 25-30% av sin normala kost.

Fördelar

Förutom att det här bidrar till att man går ner i vikt så finns det även källor som menar på att det sänker även blodsocker och kolesterol vilket i längden bidrar till att minska risken för högt blodtryck och även diabetes.

Nackdelar

Ett vanligt misstag som vi ser många göra är att när de går på 5:2 dieten är istället att öka kaloriintaget på de vanliga dagarna. Så därför rekommenderar vi att alltid ha koll på sin kost och innehåll de vanliga dagarna då 5:2 dieten förutsätter normal kosthållning under de 5 övriga dagarna. Annars fungerar inte själva konceptet.

Under fastedagarna så rekommenderar vi inte att utöva tuff fysisk aktivitet då kroppen inte får tillräckligt med bränsle. Planera därför noggrant när du ska ha dina fastedagar.

Rådfråga alltid en läkare

Innan man kommer igång ska man ALLTID rådfråga en läkare, speciellt om man har medicinska besvär eller lider av någon form av kronisk sjukdom. När man börjar med 5:2 dieten så tycker vi att man bör komma igång i långsamt tempo och testa sig fram.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *