Kan man dra allt socker över en kam?

Socker är ett samlingsnamn för ett mycket stort antal organiska ämnen (så kallade sockerarter) av varianten kolhydrat.

Socker är sött samt energirikt samt utgör det huvudsakliga bränslet i livsprocesserna.

I vardagligt tal samt i mindre detaljerade innehållsförteckningar nyttjas termen socker mestadels om raffinerad sackaros.

Strösocker samt bitsocker innehåller bet- alternativt rörsocker, som båda är trivialnamn för sackaros.

Råsocker är icke-raffinerat socker, brunt till färgen, och det säljs liksom standard socker som bit- eller strösocker.

Det är flera annorlunda sockerarter, de vanligaste sockerarterna i kosten är glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), laktos (mjölksocker), maltos (maltsocker), sackaros (rör- eller betsocker) och stärkelse.

Vi stoppar i oss allt för mycket socker alternativt kolhydrater för att det skall vara nyttigt för kroppsfunktionerna.

Och ”vanligt” socker som det som är i exempelvis läsk som Coca Cola är ej nyttigt.

Visste du att en burk Coca Cola består av kolhydrater som motsvarar 10 sockerbitar och att en Milkshake på MacDonalds motsvarar 16 sockerbitar?

Fast Coca Cola försvarar sej med att en burk har lika mycket socker som motsvarande mängd apelsinjuice.

Skillnaden är dock att apelsinjuice består av vitaminer och mineraler som man knappast hittar i en CocaCola ask.

Men låt oss ta en titt på en del olika val till det ”vanliga” sockret.

Polydextrose Kostfibrer

Polydextrose är vattenlösliga fibrer som används i födoämnen.

Ca 9% är sockerarter, resten är kostfibrer.

Ca 75% promenerar rakt genom kroppsfunktionerna, andra blir födoämnen åt “goda” mikroorganismer i tarmsystemet.

Är i flera olika födoämnen så att tillverkarna kan bravera med ”Innehåller “goda” fibrer”

StröSöt – som strösocker men med flera olika nickname

Strösöt ser ut samt smakar som socker – men innehar bara ca 75% sötma mot socker.

Strösöt är en 100% naturlig produkt och det officiella namnet är Erytritol.

Säljs under en mängd varumärken,

Sukrin omnämns i Wikipedia som ett sådant.

Erytritol är en sockeralkohol samt tas ej upp alls av anatomin.

Noll kalorier samt Noll i GI (glykemiskt Index).

Ser ut som samt innehar samma granulering som strösocker.

Är naturligt i päron, meloner och svamp med flera.

Sucralose flytande


Sukralose finns här

Sucralose är ett kalorifritt sötningsmedel som är producerat av socker.

Till skillnad från socker så kan kroppen ej ta opp Sucralose.

Inga kalorier samt inga kolhydrater med andra ord.

Det nya sötningsmedlet, tillverkat av socker men helt sockerfritt.

Smakar som socker. Sukraloseinfo finns här.

Finns som sacketter, helt kolhydratfria, skänker bara sötman och är perfekt till kaffe, the och dylik.

Sacketter ger blott sötman.

Önskar man också äga “Body”, dvs fylligheten som socker skänker, så finns det en pulvermix med maltodextrin.

Maltodextrin är tvättad kolhydrater skapade utav stärkelse som brutits dra ner i mindre beståndsdelar, allmänt med syra och/eller enzymer.

Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer utav glukosenheter och är en mycket lätt, vit, kristalliknande och smaklös substans.

Maltodextrin används framförallt som fyllnadsmedel i sötningsmedel.

Flera sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin eftersom det tas upp snabbt i anatomin.

Aspartam

Aspartam är ett sötningsmedel som används istället för socker i de flesta lightprodukter, sockerfria tuggummin, etc; ämnets E-nummer är E 951.

Det marknadsförs som bordssötningsmedel men ingår mestadels i färdiga livsmedelsvaror.

Aspartam är ett proteinliknande ämne som skänker 4 kcal per gram.

Aspartam ger noll kariespåverkan och zero blodsocker- eller insulinsvar.

Ämnets energiinnehåll är fyra kilokalorier per gram, som är lika mycket som socker men tack vare sin omkring 200 gånger sötare smak används aspartam i analog mindre doser än socker.

Aspartam har, till skillnad från vissa övriga sötningsmedel, ej någon laxerande effekt vid överkonsumtion

Användning

Aspartam är tillsatt i närmare 6000 födoämnen jorden över, varav ca. 2000 i Europa.

Substansen används som sockerersättning i bl. a. bordssötningsmedel, kakor, läskedrycker, lemonad, isglass, proteinpulver, konfektyr, halstabletter, tuggummi, mediciner med mera.

Debatten om risker

Substansen är en utav världens mest dokumenterade, utredda samt debatterade.