Kan man dra allt socker över en kam?

Många av de organiska ämnen av typen kolhydrat kallas för socker.

Socker är sött och rikt på energi och utgör det huvudsakliga bränslet i livsprocesserna.

I vardagligt tal och i mindre detaljrika innehållsförteckningar brukas termen socker oftast om raffinerad sackaros.

Strösocker och bitsocker består av bet- eller rörsocker, som båda är trivialnamn för sackaros. Råsocker är icke-raffinerat socker, brunt till färgen, och det säljs liksom ordinärt socker som bit- eller strösocker.

Det finns många skilda sockerarter, de vanligaste sockerarterna i kosten är glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), laktos (mjölksocker), maltos (maltsocker), sackaros (rör- eller betsocker) samt stärkelse.

Vi får i oss allt överdriven mängd socker och kolhydrater för att det ska vara sunt för kroppen.

Och ”vanligt” socker som det som finns i till exempel läsk såsom Coca Cola är inte nyttigt. bantning vindruvor

Visste du att en burk Coca Cola består av kolhydrater som motsvarar tio sockerbitar och att en Milkshake på MacDonalds motsvarar 16 sockerbitar?

Men Coca Cola försvarar sig med att en burk innehåller lika stora mängder socker som motsvarande mängd apelsinjuice. Skillnaden är emellertid att apelsinjuice består av vitaminer samt mineraler vilket du inte hittar i en CocaCola burk.

Men låt oss ta en titt på lite skilda alternativ till det ”vanliga” sockret.

Polydextrose Fibrer

Polydextrose är vattenlösliga fibrer som finns i livsmedel.

Ca 9% är sockerarter, resterande är fibrer.

Ungefär 75% går rakt genom kroppen, övriga blir mat till nyttiga bakterier i tarmsystemet.

Finns i många skilda livsmedel så att producenterna kan bravera med ”Innehåller nyttiga fibrer”

StröSöt – som strösocker men med många olika namn

Strösöt ser ut samt smakar som socker – men har endast ungefär 75% sötma mot socker.

Strösöt är en 100% äkta produkt och det officiella namnet är Erytritol.

Säljs under en mängd olika varumärken,

Sukrin omnämns i Wikipedia som ett sådant.

Erytritol är en sockeralkohol och tas inte upp alls av kroppen.

Inga kalorier samt inget GI (glykemiskt Index).

Ser ut som och äger samma granulering som strösocker.

Förekommer naturligt i päron, meloner och svamp med mera.

Sucralose flytande

Sucralose är ett kalorifritt sötningsmedel som är tillverkat av socker.

Till skillnad från socker så kan kroppen inte ta upp Sucralose.

Inga kalorier och heller inga kolhydrater med andra ord.

Det nya sötningsmedlet, gjort av socker men till fullo sockerfritt.

Smakar som socker.

Finns som sacketter, helt kolhydratfria, skänker enbart sötman och är utmärkt till kaffe, te och liknande.

Sacketter ger enbart sötman.

Vill man även ha “Body”, dvs fylligheten som socker ger, så finns det en pulvermix innehållandes maltodextrin.

Maltodextrin är rena kolhydrater producerade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, oftast med syra och/eller enzymer.

Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter och är en avsevärt lätt, vit, kristalliknande samt smaklös substans.

Maltodextrin används i huvudsak som fyllnadsmedel i sötningsmedel. Många sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin med tanke på att det tas upp snabbt i kroppen.

Aspartam

Aspartam är ett sötningsmedel som ersätter socker i de flesta lightprodukter, sockerfria tuggummin, etc; ämnets E-nummer är E 951.

Det marknadsförs som bordssötningsmedel men ingår väsentligen i färdiga livsmedelsvaror.

Aspartam är ett proteinliknande ämne som ger 4 kcal per gram.

Aspartam ger ingen kariespåverkan samt inget blodsocker- eller insulinsvar.

Ämnets energiinnehåll är 4 kilokalorier per gram, vilket är lika mycket som socker men eftersom sin omkring 200 gånger sötare smak används aspartam i motsvarande mindre doser än socker.

Aspartam har, till skillnad från somliga andra sötningsmedel, inte någon laxerande effekt vid överkonsumtion

Användning

Aspartam är tillsatt i närmare 6000 livsmedel världen över, varav ungefär 2000 i Europa.

Substansen används som sockerersättning i bland annat bordssötningsmedel, kakor, läskedrycker, saft, glass, proteinpulver, konfektyr, halstabletter, tuggummi, mediciner m.m..

Debatten gällande risker

Substansen är en av världens mest dokumenterade, utredda och debatterade.