Saigonkanel och LCHF

Ett nytt hett diskussionsämne i lågkolhydratsvärlden är Saigonkanel, som uppvisar tydliga tendenser på att ha ketosoptimerande egenskaper.

Vad är LCHF?

LCHF står för Low Carb High Fat och är en diet som de senaste åren haft enormt genomslag i Sverige framför allt, men också i övriga delar av världen. Denna diet påbörjas oftast av folk som vill gå ner i vikt, men är främjande även för personer som önskar gå upp i vikt, som har besvär med blodsockerbalansen alternativt med sockerberoende.

Egentligen mår alla bra av att dra ner på kolhydratintaget, det har nyligen fastställts i en djupgående och oberoende analys. Man förmodar då att antalet LCHF:are kommer att bli ännu fler och i dagligvaruhandeln ser man mer och mer LCHF-relaterade matvaror.

Det finns väldigt många olika tappningar av LCHF, somliga kör LCHF OCH bara naturliga råvaror, medan andra gärna gör bakverk sötade med sucralose och dricker Coca-Cola Light till maten. En annan sak som varierar någorlunda mycket mellan olika LCHF:are är hur noggranna de är med sin kolhydratrestriktion. Bör man äta 0 gram, 5 gram, 10 gram eller 20 gram kolhydrater varje dag? Eller möjligtvis ännu mer? Inga kolhydrater alls är ett väldigt tufft mål att nå, då får man leva på rent fett samt protein – dvs. inga grönsaker. En femprocentsgräns är vanlig bland de som önskar gå ner i vikt snabbt och effektivt, men även här ges väldigt lite utrymme för minsta utsvävning. Det finns LCHF:are som äter upp mot 50 gram kolhydrater dagliga, så kallade liberala LCHF:are.

Vad som förenar alla dessa är en uppfattning om att kroppen mår bättre på mindre kolhydrater och att ketos är ett tillstånd man helst låter kroppen uppgå i.

Vad är ketos?

Ketos är det tillstånd man försätts i när glukosen tar slut i blodet. För att förse den med energi måste kroppen skapa ketoner och dessa föredrar att ta energi från lagrat fett före andra alternativ. När kroppen är i ketos, dvs. när den äter rejält med fett och protein och oerhört lite kolhydrater, så bränner den kroppsfettet i mycket högre utsträckning än annars.

Det finns de som inte ordentligt når ketos, hur mycket de än anstränger sig för att utesluta kolhydraterna och en avancerad gissning är att deras insulinkänslighet är låg. Vad som nyligen visat sig är att denna kategori människor verkar slungas in i ketos om de adderar kanel till sin dagliga kost. Saigonkanel har därtill visat sig ge definitivt störst verkan.

Saigonkanel och «vanlig kanel» – skillnaderna

Saigonkanel är en kanelsort som växer i centrala Vietnams bergsområden. Det som vi kallar «vanlig kanel» är Kassiakanel som i sin tur skiljer sig från «äkta kanel», Ceylonkanel. Ceylonkanel är den svagaste av kanelsorterna och Kassiakanel är den som vi vanligtvis hittar ute i handeln. Den är tämligen kraftfull, men inte tillnärmelsevis så stark som Saigonkanel. En aning Saigonkanel i kaffet på morgonen och fettförbränningen påbörjas redigt.

Vad har Saigonkanelen för positiva effekter vid en LCHF-diet

Kanel har länge varit känt som en blodsockersänkande krydda och även här är just Saigonkanel oslagbar. Genom att kanelen reducerar utsöndringen av insulin, som arbetar för att förvara energi i kroppens fettvävnad, så når kroppen hastigare ett ketogent läge. Så lite som ett halvt gram har visat sig ge effekt, men man kan inta 4 gram Saigonkanel per dag utan att riskera att drabbas av några riskfyllda bieffekter.