Viktminskning samt muskeluppbyggnad gynnas av Vietnamesisk kanel

Vietnamesisk kanel sänker blodsockret

Att kanel är blodsockerbalanserande har länge varit känt. Kanelen tar udden av de höga topparna och djupa dalarna som blodsockret kan kasta sig mellan när man intagit för mycket socker (kolhydrater). Målet är att ha ett så jämnt blodsocker som möjligt för att fresta så lite gällande kroppens funktioner som möjligt.

Nyckeln till balanserade blodsockernivåer ligger i insulinets status. Har man låg insulinutsöndring så absorberas glukoset långsammare av cellerna och skänker energi åt kroppen under en längre period. När insulindistributionen sker i sakta mak får energin även möjlighet att förbrännas i blodet innan den lagras i fettcellerna. Medan låg och stabil insulinutsönding är något positivt som tyder på hög insulinkänslighet så är å andra sidan ingen insulinutsöndring en livsfarligt tillstånd.

År 2004 publicerades en studie i Journal of Agricultural and Food Chemistry där forskare upptäckte att kanelextrakt kunde förfina sockermetabolismen upp till 20 gånger genom att förfina fettcellernas insulinkänslighet. Denna upptäckt visar att kanel är en oerhörd tillgång för att bränna kroppsfett.

Utökad muskelmassa med Saigonkanel

I bodybuildingsammanhang har insulindoping länge varit ett rejält problem. Insulin är ett anabolt hormon som för energi åt kroppens celler – vilket främst blir muskelcellerna om man aktiverar dem, och fettcellena om man sitter stilla.

På liknande vis som att ett överflöd av insulin stimulerar muskeltillväxt genom att forcera energin i muskelvävnaden, ger ett extraintag av kanel rask upptagning av energi i musklerna, men inte med de farliga bieffekter som kommer av ett överdivet insulinintag. Den verksamma agenten i kanel – kanelaldehyd – har alltså många likheter med det kraftfulla och naturligt anabola (tillväxtstimulerande) hormonet insulin, samtidigt som det verkar för att begränsa utsöndringen av insulinet.

Överdriven kanelkonsumtion är skadligt

Det finns inte så mycket att betvivla när det handlar om kanel och dess positiva hälsoeffekter på människokroppen, mer än att överdriven konsumtion på sikt kan vara skadligt för levern. Det är karuminet i kanelen som är toxiskt och vid tillfälliga överdrivna konsumtioner kan man drabbas av lätt huvudvärk. Kumarin finns, förutom i kanel, också i många gräs- och klöverarter.

Det ska oerhört mycket till för att man ska komma upp i skadliga mängder kumarin genom intag av kanel. En tillräcklig dos för att få de positiva egenskaperna av Saigonkanel, utan att drabbas av huvudvärk alternativt leverskador, ligger på omkring fyra gram, men har man stor kroppsvolym så kan man troligtvis öka något. Man får dock främjad ketos med hjälp av så lite som ett gram per dag, så det kan vara bra att testa sig fram till en måttlig dos.

Var handlar man vietnamesisk kanel?

Det latinska namnet för vietnamesisk kanel är Cinnamimum Loureiroi och på marknaden är kanelen välbekant både som Saigonkanel samt vietnamesisk kanel, vilket kan vara bra att vara medveten om för att kringgå förvirring.

Den vietnamesiska kanelen är i regel dyrare än ordinär Ceylonkanel, men de extra kronorna är bra investerade då hälsoeffekterna från Saigonkanel är så avsevärt större än de är från vanlig Ceylonkanel. Det går att beställa Saigonkanel på nätet.