Vietnamesisk kanel

Kanel i både salt och sött

De allra flesta kan skriva under på att kanel är fantastiskt smakligt. Kanel är en krydda som återfinns i nästan samtliga kök världen över, somliga kök använder kanelen mest till sötsaker medan andra använder den omfångsrika kryddan i matlagning. Vi i Sverige älskar våra kanelbullar och vid Medelhavet gör man fantastiska köttgrytor med kanelsmak.

Den som intresserar sig för sina råvarors börd och lägger en aning ork på att hitta fräscha råvaror av generellt hög kvalitet vet att kanel varierar en hel del beroende på var och hur man köper den. “Vanlig kanel” från stormarknader tillhör sällan kategorin “fin kanel”, men en fördel är förstås att den är relativt billig.

Populärt på marknaden nu är vietnamesisk kanel. Den vietnamesiska kanelen slår den vanliga kanelen på samtliga punkter, plus att man behöver betydligt mindre dos av vietnamesisk kanel än vad som behövs av “vanlig kanel”. Den allra finaste kanelen är vietnamesisk kanel som man själv mal i en kryddkvarn – den som uppskattar kanel kommer aldrig att kunna återgå till dagligvaruhandelns i jämförelse aromlösa kanel. Vietnamesisk kanel är starkare, mörkare, luktar och smakar betydligt mer – i mindre dos än “vanlig kanel”, och den kan användas på samtliga traditionella vis så länge man håller koll på att man inte doserar för mycket.

Kanelens hälsofördelar

Kanel är smakligt, visst, men det är också utomordentligt nyttigt! Vad inte alla känner till är de oändliga hälsofördelarna som kanel ger – och i samma utsträckning som vietnamesisk kanel ger godare och starkare smak och doft, ger den också tydligare fördelar åt hälsan. Den verksamma faktorn i kanel heter kanelaldehyd och procentandelen av den är markant högre i vietnamesisk kanel om man jämför med vanlig kanel.

Vietnamesisk kanel är perfekt för den som vill balansera sitt blodsocker, är man i riskzonen för diabetes rekommenderar till och med läkare att inbegripa lite kanel i den dagliga kosten eftersom den tar udden av blodsockertoppar och -dalar.

För personer som vill gå ner i vikt är kanel även effektivt därför att kanelaldehyden ökar förbränningen och åstadkommer att kroppen väljer lagret fett framför muskler som bränsle. Även här är vietnamesiskt kanel betydligt starkare och mer kraftfull än ordinär kanel.

Vietnamesisk kanel samt ketos

Allt fler väljer att konvertera till ketogena dieter, dvs drastiskt dra ner på, alternativt helt slopa, kolhydrater i kosten. Detta gör man för att må bättre, komma i form samt hamna i det stabila, fettförbrännande tillståndet ketos. En hel del människor på lågkolhydratdieter upplever dock ändå att de får problem att hamna i stabil ketos och en teori går ut på att kroppen har nedsatt insulingkänslighet över årens lopp – inte nödvändigtvis till den grad att man dragit på sig diabetes, men ändå tillräckligt, på en generell kolhydratsbaserad diet. Äter man vietnamesisk kanel tillsammans med sin vanliga lågkolhydratdiet så verkar det som att kroppen lättare hamnar i ketos och därtill lättare står sig kvar i ketos. Ett hett tips för alla som kämpar med sin ketosbalans!

Var köper man vietnamesisk kanel?

Vietnamesisk kanel är ännu sällsynt i Sverige, men söker man på nätet hittar man en del återförsäljare. Vad man inte känner till när man handlar online är hur kvaliteten är, men nu kan man inom kort få tag på exceptionellt fin vietnameisk kanel genom Gert Strand AB. Håll utkik på www.allt-fraktfritt.com om du är intresserad av kvalitativ, prisvärd vietnamesisk kanel.