Vietnamesisk kanel minskar kroppsfettet och ökar muskelmassan

Saigonkanel hjälper både för viktminskning samt muskeltillväxt

Säg någon annan substans som är främjande för såväl tillväxt som förbränning. I regel går dessa två inte hand i hand, men den vietnamesiska kanelens säregna egenskaper gör det möjligt. Den som vill bli av med överskottsfett, men samtidigt stimulera muskeltillväxt kan dra rejäla fördelar genom ett dagligt intag av upp mot fyra gram Saigonkanel.

Saigonkanel och viktminskning

Vad Saigonkanelen åstadkommer för viktminskningen är att den ökar insulinkänsligheten vilket får kroppen att koppla av i sin insulinutsöndring. Detta leder i sin tur till att cellerna absorberar glukosen i blodet långsammare – kort sagt så får man mer tid på sig att förbränna energin på ett jämt vis innan den lagras i fettcellerna.

Om man å andra sidan tränar mycket så vill man ju att energin ska absorberas hastigt, och här får kanelen en annan roll – den öppnar då upp cellerna för upptagning av glukosen och musklerna växer – processen påminner om insulinets roll, som ju är satt på semestermode av samma kanel.

Olika typer av kanel

Det finns tre huvudtyper av kanel:

• Ceylonkanel

Denna kanel kallas ofta för äkta kanel, den har ljusare färg och mildare arom än Kassiakanel, därutöver är den sprödare och därför lättare att omvandla till pulverform. Ceylonkanel växer fritt i Asien och odlas i Afrika och Sydamerika. Kumarinhalten är lägre i Ceylonkanel, men det är också halten av kanelaldehyd som är det verksamma ämnet med samtliga hälsofrämjande egenskaper.

• Kassiakanel

Kassiakanelen växer vilt i sydöstra Kina, på Java och Sumatra och kryddan som är så allmän i våra kök utvinns från trädets bark. Kassiakanel har starkare smak än Ceylonkanelen.

• Malabarkanel

Denna kanelsort, som kommeer från kustområdet i Indien med samma namn, är inte särskilt allbekant på marknaden.

Saigonkanel är tätt besläktad med Kassiakanel, dvs en kanelaldehydladdad, smak- och färsgstark kanel som överträffar den vanliga Kassiakanelens egenskaper tämligen rejält. I essentiella oljor av Saigonkanel återfinns en 25 %-ig halt av kanelaldehyd. Detta gör denna kanelsort till den dyraste på marknaden, men också den klart bästa kvalitetsmässigt.

Vill man satsa på att bättra formen med kanel så får man helt klart bäst resultat med hjälp av vietnamesisk kanel.

Saigonkanel

Kärt barn har många namn och det gäller även för denna kanelsort som har sitt påbrå i Vietnams högland. Vanligtvis kallas vietnamesisk kanel för Saigonkanel, möjligtvis för att det är ett kortare, enklare namn att lägga på minnet och använda sig av i såväl tal- som skriftspråk, men sanningen är att denna fantastiska krydda minsann växer i centrala Vietnamn, relativt fjärran från den sydliga staden Saigon. I sitt hemland är Saigonkanelen en obligatorisk beståndsdel i nudelsoppan Pho.

Kanel är smakligt i mycket!

Den som önskar införa ett dagligt standardintag av Saigonkanel kanske undrar hur kanelen äts bäst. Det finns massor av maträtter vari kanelsmak är lämpligt, t ex vanlig köttfärssås, köttbullar, olika köttgrytor samt i soppor. Att kanel är smakligt till desserter vet vi oerhört väl – säg kanelbullar och alla fattar! På gröten, i yoghurten och dessutom i glass är det oerhört smakligt med kanel. Man ska heller inte underskatta kanelsmaken i drycker som kaffe och te och ifall man tränar kan det vara angenämt med lite Saigonkanel i proteinshaken, testa och se!