LCHF för färskingar

Vad är LCHF?</

LCHF är en förkortning för Low Carb High Fat vilket på svenska betyder ungefär En aning kolhydrater och mycket fett. Detta är en ganska ny beteckning på en kostplan som använts i mer hundra år – uppfanns av Banting varefter livsmedelsindustrin lurat på oss kalorimetoden som är svält och dömd att misslyckas – som ett sätt att gå ned i vikt. Det var dr. William Banting som först dokumenterade dieten och gav ut den i folderform – S letter Of Corpulence – till överviktiga patienter. Han upptäckte att när människor minskade ner på socker, öl, bakverk och potatis så tappade de i kroppsmassa väldigt snabbt.

LCHF-dieten enligt Bantings modell glömdes bort under mitten av 1900-talet samt man började koncentrera på att istället avlägsna allt fett ur kosten, vilket oxå fungerar i teorin, men människor gick hungriga och föll lättare för frestelser. Kalorimetoden, dömd att misslyckas för det är ett annat namn för svält.

Idag är LCHF-dieten tillbaka och här för att stanna. Man får äta sig mätt av massor av goda maträtter som är rika på äggviteämne samt – före allt – fett. Det är ovant för människor som försökt gå ned i kroppsmassa fordom att plötsligt måste lägga till en mängd feta rätter i sin mat, fettet som man fordom trott var den fina figurens värsta motståndare!

Anledningen ligger i att om kroppen känner sig trygg med vetskapen om att fett hela tiden delas ut i överflöd, så bränner den det lagrade fettet i kroppen nära nog ohämmat. Vid en viss mängd kolhydrater däremot så lagras extra energi som fett och kroppen bränner socker i stället – kolhydrater som inte redan är socker – bröd, pasta, påtatis, spagetti, ris m fl – omvandlas till socker omgående.

Proteinintaget ska vara på ungefär samma grad som man fordom oxå fått rekommenderat, möjligen något högre. En bra distribution tittar på ut ungefär såhär:

Fettprocent: 70
Proteinprocent: 20-25
Kolhydratsprocent: 5-10

Detta gäller nämligen för genomsnittlig LCHF, varken superstrikt alternativt lite mer frikostig. Vilken grad man själv mår bra av att placerad på får man prova fram, men för att snabbt gå ned i kroppsmassa är det bra att förtära så lite kolhydrater som är genomförbart, det finns de som inte äter en endaste kolhydrat under viss tid för att maximera viktnedgången samt fettförbränningen.

Äta bra med LCHF

I början kan det kännas häftigt att avsäga sig livsmedel som fordom fyllt ens måltider, som pasta, spagetti, fralla, juice, rotfrukter – och godis självklart. Vad lägger man nu vid sidan om köttet? Och hur ordnar man nu fredagsmys? Samt vad kan man inmundiga i själva verket?

I frekvens med att allt fler blir LCHF:are utvecklas nya produkter samt nya recept, allt för att göra dieten så enkel som genomförbart att leva efter. Man kan baka fröbröd, kesopannkakor, äta LCHF-pasta samt sjögräsnudlar, och njuta av tiramisu, cheesecake och några rutor mörk choklad då och då. Den som verkligen undersöker möjligheterna inom LCHF behöver inte fattas någonting alls. Tvärtom i många fall, maten blir mest lyxmat.

När det gäller dryck så är kolsyrat vatten både bra och läskande, särskilt om man smaksätter det. Aromhuset Bordsvattenaromer är kolhydrats- samt kalorifria smakgivare till kolsyrat vatten – oavsett man handlat det från butik alternativt kolsyrat själv. Vikingsoda har också goda essenser för kolsyyrat vatten. Det finns fler fabrikat men dessa är dom godaste – man blir snabbt kräsen med god LCHF kost.

I Aromhusets urval finns oxå kaffearomer, gräddaromer samt et supergoda (för det är gjort av socker men 600 ggr sötare) sötningsmedlet Sucralose, där en enda droppe motsvarar en halv sockerbit! Gräddaromerna är underbara att krydda fet yoghurt och vipsad grädde med och tillsammans med en eller två droppar Sucralose blir frukostyoghurten som värsta desserten, totalt utan onödiga kolhydrater! Alla aromer från Aromhuset går att köpa på www.allt-fraktfritt.com.