Kolhydratdieter som LCHF och banti

Low Carb High Fat – LCHF

”LCHF är ingen bantningsmetod, utan en livsstil”, det är ofta kommentaren man får från denna diets utövare när man pratar om LCHF som ett sätt att gå ner i kroppsmassa. Förkortningen LCHF står för Low Carb High Fat vilket på svenska blir Lite kolhydrater samt mycket fett. Genom att drastiskt dra ner på intaget av kolhydrater så tvingas kroppen att alstra ketoner för att framförallt förse hjärna med energi, dessa skapas av fettceller. Efter ett litet antal dagar på LCHF hamnar man i ett tillstånd som heter ketos, vilket innebära att ketoner är det huvudsakliga bränslet i kroppen, i antonym till innan då det var glukos (druvsocker).

När man äter i enlighet med LCHF äter man lite kolhydrater samt mycket fett och gör dieten till en livsstil som man är tänkt att följa för resten av livet, även efter att man nått sin målvikt.

LCHP

LCHP liknar LCHF i det att man utesluter eller markant drar ner på kolhydraterna, men istället för att fylla på med fettvävnad så fyller man på med äggviteämne. Denna diet används mycket av folk som tränar och vill bygga muskler, eller de som vill bliva av med underhudsfettet. LCHP går bra att köra under en speciell tid, men kroppen behöver fettvävnad för att använda som bränsle och en mängd andra användningsområden, så man ska inte gå på LCHP-diet allt för länge.

Dukan

Dukandieten är framtagen av fransmannen Pierre Dukan samt består av fyra stadier. Dess grundidé baseras mycket på LCHP, man skall alltså äta mycket äggviteämne, men måttligt med fettvävnad och kolhydrater. I första stadiet, som kallas för attack, ska man endast äta fettfritt äggviteämne. Saker som fiskrätter, nötkött, kyckling och ägg går bra (emellertid blott en äggula per dag!), medans det mesta annat försvinner. Strikt är det, men fasen varar bara i 3-10 dagar.

Atkins

Atkins är en annan läkare som blivit burgen på att dela med sig av sina tankar angående viktnedgång. Även här är det exakt kolhydraterna som ses som den största boven och absolut som Dukandieten består Atkinsdieten av fyra faser. Atkinsdieten har haft enormt genomslag världen över sedan den introducerades på 1960-talet. Det intressanta med Atkins är att det är en läkare som utformat metoden vetenskapligt med blodprover och annat på sina patienter under behandlingen.

Paleo/Stenålderskost

Paleodieten är ännu en version av alla kolhydratreducerade dieter som är i ropet just nu. Här ligger skärpan på att man äter ca så som våra förfäder under stenåldern åt, dvs mycket kött samt grönsaker, en aning frukt, nötter samt bär men ingenting av fralla, ris, pasta osv, samt inga mjölkprodukter. Man äter så ”ren” mat som möjligt, utan tillsatser. Många anser att detta är den mest hälsosamma dieten man kan använda sig av, medans andra menar att den inte är lika effektiv för viktminskning som mer kolhydratsstrikta dieter som LCHF alternativt Dukan.

Piffa till lågkolhydratsmaten och -drycken med smaker!

Gemensamt för alla dessa dieter är ett lägre intag av kolhydrater än vad vi normalt sett är bruk vid. I början kan man lida av omställningsbesvär som matthet huvudvärk och muskelsvaghet, men kroppen vänjer sig snart vid det nya bränslet (fett från maten och från kroppens överflödsfett) samt blir snart piggare och starkare än innan. Man sliper jobbiga blodsockersvängningar och lider man av diabetes kan man behöva minska sitt insulin, somliga avgår t o m totalt att använda insulin.

Den som tycker det är trist att blott dricka vatten kan krydda sitt kolsyrade vatten med Aromhusets bordsvattenaromer, helt fria från kolhydrater och kalorier. Man kan oxå testa kaffearomerna samt gräddaromerna – som är supergoda i yoghurt! Aromhusets produkter beställer man enklast från www.allt-fraktfritt.com – kommer hem i brevlådan.

Den som inte vill avstå från alkohol kan mixa Pernod samt Ouzo (som innehåller en massa socker) med Prestige essenser samt Sucralose. Likörer går också att göra på essenser – även gräddlikör. Tom. en aptitlig grogg går att mixa med aromhusets sockerfria Läskkoncentrat + hemkolsyrat kranvatten. Mycket godare än de äckliga Zero läsken man köper färdiga. Det finns diabetiker som inte druckit en grogg på decenier för att den sockerfria köpeläsken är så äcklig – spriten förstärker dessutom den metalliknande smaken från sötningsmededlen. Aromhuset å andra sidan sötar sina läskkoncentrat med Sukralose – tillverkas av socker samt smakar som socker – men är 600 ggr sötare.

Sprit är ett fröjd samt en fröjd så inte alla kan eller vill låta bli det för att gå ner i vikt. Man skall då veta följande: kroppen har 3 kostförbränningslägen: kolhydratförbränning (när det dagliga intaget av kolhydrater är över ett visst antal gram är viktminskning inte möjlig), fettförbränning samt spritförbränning. Man kan vara i perfekt ketos (fettförbränningsläge) men så fort man dricker sprit går kroppen över i spritförbränningsläge (för alkohol är ett gift för kroppen och det ska förbrännas dän totalt).

Viktminskningen avstannar till spriten förbrukats (ett par cl per timmar). Alla kolhydrater man intar accumuleras för att efteråt förbrännas – man kan hamna i kolhydratläge när kroppen gjort sig av med spriten. Har man druckit bira så innehåller denna 12% kolhydrater (stamvörtstyrka).

Torrt vin: (tillsätt några droppar Sucralose om det är för torrt, smaka av tills det passar) samt starksprit, ev grogg på Aromhuset sockerfria läskkoncentrat, är vad som gäller om man skall njuta av alkohol utan att inmundiga för mycket kolhydrater.

Rödviner är nästan alltid torra. Vit vin från Alcase är nästan alltid torrt. Chardonnay är fylligt även när det är snustorrt. Brygger man eget rödtjut kan man svälla det total-torrt. Bra att kunna om man är sugen på rödtjut.