Hur funkar 5:2-metoden?

Ett vanligt missförstånd beträffande 5:2-dieten är att det skulle vara en svältdiet. Man brukar kalla metoden att “halvfasta”, just med tanke på at mat inte alls är förbjuden ens under fastedagarna, det är endast restriktivt med hur många kalorier du får sätta i dig under en fastedag. Är du kvinna får du inta maximalt 500 kalorier och är du man tillåts du inta max 600 kalorier.

Det är ca 1500 kalorier mindre än du sannolikt äter en typisk dag, men det är på inget sätt att svälta sig själv.

Det är kalorierna som avgör, inte mängden mat. Antalet kalorier i två rätter som ser lika stora ut och känns lika matiga kan variera enormt. Mat som är rik på kolhydrater och fett innehåller även många kalorier. Börja med att titta på näringsinnehållet på de produkter du vanligtvis äter, därför att få ett hum om hur många kalorier du sätter i dig dagligen.

Vad innehåller maten jag äter då? En jämförelse är att 40 gram hårdost med en fetthalt på 10% består av ungefär 100 kalorier. Det är inte mycket ost. För samma kaloriintag kan du inta 200 gram naturell lättyoghurt, 300 gram morot alternativt hela 400 gram kokt broccoli. Avgör själv vad som är mest mättade.

Hur matintagen under fastedagar bör delas upp är inte reglerat i dieten, men kostrådgivare anser att de flesta förmodligen mår bäst av att äta små portioner många gånger om dagen snarare än att inta två större mål och därefter inget alls på åtskilliga timmar. Du får själv prova dig fram till vad som passar dig.

Tycker du att det är komplicerat att få ihop många måltider av så lite som 500 kalorier? Tänk på vilka mål du skulle kunna utelämna. Vissa har lätt för att skippa frukosten, då kan du spara de kalorierna till lunchen istället. Det är också trist att inte kunna äta tillsammans med familjen, prioritera de sociala måltiderna.

En del som provar 5:2 vittnar om huvudvärk samt orkeslöshet. Detta är ofta kroppens varningssignaler på att något har hänt med näringsintagen. Så fort kroppen hunnit vänja sig vid sin nya kosthållning försvinner dessa symptom och kroppen känns piggare och fräschare än på länge. Håll ut de två första veckorna, du får utdelning snart!